Forsiden
Brug din opvaskemaskine energivenligt
Energimærkning af opvaskemaskiner
Opvaskemaskine producenter
Opvaskemaskines historie
Undgå levende opvaskemaskine
Viden om opvaskemaskiner

Brug din opvaskemaskine energivenligt

Når man bruger sin opvaskemaskine, så er der godt gang i både el- og vandforbruget, men der er råd til at gøre sin opvaskemaskine mere energivenlig.

Nye undersøgelser fremviser, at os danskere tænder for opvaskemaskinen ca. 218 mio. gange om året. Desværre er det kun hver tredje, der husker at fylde den op. Det kan der gøres noget ved, og derfor så kommer der her nogle gode råd til at gøre opvaskemaskinen mere energivenlig.

Fyld helt op

Man kan komme langt, hvis man husker at fylde opvaskemaskinen, inden man sætter den i gang med at vaske. Du vil ikke kun spare vand og el, du vil også slide mindre på din opvaskemaskine, hvilket betyder, at den har flere vaske i sig. Teknologien er allerede kommet så langt, at nogle opvaskemaskiner har elektronisk mængdekontrol. Det betyder, at maskinen selv regner ud, hvor fyldt den er, og derefter tilpasser mængden af vand. Dog er det mest energisparende at fylde opvaskemaskinen helt op.

Vælg det rigtige program

Det er en rigtig god ide at vælge det korteste program og temperatur på opvaskemaskinen. Det skal selvfølgelig være nok til at klare de beskidte tallerkner, men man kan sparer op til 10-20 % strøm ved at anvende et program med lavere temperatur.

Tørring af servicet

Mange opvaskemaskiner tørrer servicet med eftervarmen fra det sidste skyllevand. Der er også nogle opvaskemaskiner, som tørrer servicet med strålevarme fra et varmelegeme i maskinen, hvilket bruger ret meget energi. Derfor er det en god ide kun at anvende et program med tørring med strålevarme, hvis det er strengt nødvendigt.

Skyl ikke madrester af

Mange mennesker skyller gerne deres beskidte service af inden, at de putter det i opvaskemaskinen, da man har en ide om, at det "hjælper" opvaskemaskinen. Det er dog en myte. Nyere opvaskemaskiner har intet problem med selv at klarer det beskidte service. Bare husk at lukke lågen helt i, så tørrer madresterne ikke helt ind.

Kilde: EnergistyrelsenCopyright Opvaskemaskine-guide.dk 2012 E-mail: kontakt@opvaskemaskine-guide.dk