Forsiden
Brug din opvaskemaskine energivenligt
Energimærkning af opvaskemaskiner
Opvaskemaskine producenter
Opvaskemaskines historie
Undgå levende opvaskemaskine
Viden om opvaskemaskiner

Opvaskemaskinens historie

Den første opvaskemaskine blev opfundet i 1850 af Joel Houghton. Der skulle dog gå over 100 år før opvaskemaskinen virkelig slog igennem og blev en fast del af de fleste køkkener.

Joel Houghtons opvaskemaskine var lavet af træ og drevet ved håndkraft, men maskinen var både langsom og upålidelig. I 1865 producerede L.A. Alexander en ny model, der mindede meget om Joel Houghtons model, men den havde i stedet et håndbetjent hyldesystem. Ingen af maskinerne var særlig praktiske og de blev kun solgt i få eksemplarer.

Den første moderne opvaskemaskine blev produceret af Josephine Cochrane i 1886. Hun var en rig kvinde og hun var barnebarn til den kendte opfinder John Fitch, hjernen bag hjuldamperen. Cochrane kunne godt lide at holde mange selskaber for sine venner og invitere til sociale arrangementer i sit hjem, hvilket var ensbetydende med en del opvask.

Cochrane vaskede aldrig selv op, og hun fik derfor sine tjenestefolk til at gøre det, men hushjælpen var dyr, og de lavede ridser i hendes fine service. Hun besluttede sig derfor for at opfinde en opvaskemaskine, der kunne vaske hendes porcelæn hurtigt uden at ødelægge det. I 1893 blev hendes opvaskemaskine udstillet på verdensudstillingen i Chicago og hun vandt den største pris.

De første opvaskemaskine-modeller, der automatisk var tilsluttet vand og afløb blev produceret i 1920'erne. Det var dog først i forbindelse med opfindelsen af det elektriske tørringssystem i 1940, at opvaskemaskinen fik ordentlig gennemslagskraft. Først hos erhvervsvirksomheder og efterfølgende i private hjem i 1970'erne.

Læs mere om opvaskemaskinens historie her

Copyright Opvaskemaskine-guide.dk 2012 E-mail: kontakt@opvaskemaskine-guide.dk